Checklist voor Bedrijfsafvalstoffen: Vereenvoudiging van Wetgeving en Stimulering van de Circulaire Economie

Om afvalbeheer op een veilige manier plaats te laten vinden is het essentieel om afvalstoffen gescheiden te houden. Afvalscheiding draagt bovendien bij aan een circulaire economie. De geldende wet - en regelgeving op het gebied van het gescheiden houden van afvalstoffen wordt als volgt aangehouden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de term huishoudelijke afvalstoffen en bedrijfsafvalstoffen, gevaarlijke afvalstoffen en bouw – en sloopafval. Digitale Checklisten heeft een checklist gebouwd die het wettelijke kader omvat voor bedrijfsafvalstoffen. Lees verder om meer te weten te komen over deze checklist.

Afval

Wettelijk kader van bedrijfsafvalstoffen Een groot onderdeel van de checklist is gebaseerd op zowel tabel 7 als tabel 8 van het LAP3. In tabel 7 zijn de bedrijfsafvalstoffen waarvan gescheiden houden altijd wordt gevergd opgenomen. Voorbeelden hiervan zijn: afvalwaterstromen, elektrische en elektronische apparatuur en bijvoorbeeld ondergrondse opslagtanks. In de checklist is tabel 7 opgenomen door per bedrijfsafvalstroom na te gaan of deze gescheiden wordt, in de vorm van een ja, nee, n.v.t. vraag.

Tabel 8 van het LAP omvat bedrijfsafvalstromen waarvoor scheiden in specifieke gevallen vereist is. Voorbeelden van afvalstofcategorieën die onder tabel 8 vallen, zijn glazen verpakkingen, textiel en bijvoorbeeld groenafval dat vrijkomt bij landbouw, bos en natuur of openbaar groen.

Uitzonderingen opgenomen in de workflow Er zijn twee uitzonderingen van toepassing bij tabel 8, die ook zijn doorgevoerd in de workflow van de checklist. Bij kleine hoeveelheden wordt het gescheiden inzamelen steeds minder kostenefficiënt en doelmatig. Gescheiden houden wordt daarom niet vereist als de totale hoeveelheid afval van het bedrijf of organisatie klein is. Vanaf 660 liter afval per week wordt gescheiden houden gevergd voor alle relevante situaties. Van 240 liter tot 660 liter afval totaal per week wordt gevergd dat het bedrijf één afvalstroom naar keuze scheidt. Bij nog minder afval, wordt scheiden niet vereist.

Gescheiden houden wordt ook niet gevergd als het totale oppervlak van het bedrijf of de organisatie zeer klein is. Vanaf 100 m2 oppervlak wordt gescheiden houden vereist voor alle van toepassing zijnde situaties uit tabel 8. Tussen de 40 m2 en 100 m2 moet de organisatie ten minste één afvalstofcategorie scheiden; bij een oppervlak kleiner dan 40 m2 wordt scheiden niet vereist.

Alle hierboven beschreven uitzonderingen zijn verwerkt in de vragenboom van de checklist. Bovendien, registreert de checklist of bepaalde afvalstoffen worden nagescheiden uit het restafval.

De checklist is een hulpmiddel om de complexe regelgeving rond afvalbeheer te vereenvoudigen en te waarborgen dat afval op een veilige en verantwoorde manier wordt beheerd.

Vragen? Heb je vragen over de checklist of wil je ook gebruik maken van de checklist? Neem contact op met je accountmanager of onze servicedesk via info@digitalechecklisten.nl / 020 3032052

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.

Deze site gebruikt cookies om de site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.