DC Roadmap Omgevingswet

Op 1 januari treedt de Omgevingswet in werking. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt aan het maken van nieuwe checklisten op basis van de ontwerpbesluiten. Vanaf juni 2022 organiseerden we meerdere workshops om beheerders mee te nemen in de nieuwe content en hen te laten zien wat de beste manier is om templates te beheren. Nu de inwerkingtreding definitief is, zetten we de laatste stappen om alle content beschikbaar te maken en alle beheerders en gebruikers van Digitale Checklisten te helpen bij de start van de nieuwe wet. In deze roadmap leggen we uit welke stappen we zetten en hoe we beheerders en gebruikers meenemen.

omg

Nieuwe Content (checklisttemplates) Alle checklisten voor het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan klaar. De templates zijn voorzien van handige vragenbomen zodat een gebruiker snel de juiste informatie in de checklisten kan selecteren. Alle vragen zijn gekoppeld aan het juiste wetsartikel en alle artikelen zijn voorzien van de toelichting van de wetgever. Daarnaast hebben we veel zogenaamde berichtvragen toegevoegd die de gebruiker kort uitleggen waar een specifiek onderwerp over gaat. Vragen zijn gecategoriseerd op basis van de wettelijke indeling (paragrafen) en het nummer van de betreffende paragraaf is aan iedere categorie vraag toegevoegd. Zo vind je snel je weg binnen de nieuwe regels.

Aangezien alles al volledig klaar staat, hebben wij de ruimte om aan de verdieping te werken. Zo hebben we voorbeelden van de vragen met betrekking tot de Bruidsschat gemaakt en voor de nieuwe PGS-richtlijnen. De eerste PGS-richtlijnen nieuwe stijl zijn al gepubliceerd en die hebben we direct opgenomen in onze templates. Met de overige PGS-richtlijnen wachten we nog even tot vlak na de zomer zodat we zeker weten welke versies uiteindelijk in de wet worden opgenomen.

Workshops De eerdere online workshops over de Omgevingswet zijn heel goed bezocht en werden erg goed beoordeeld. Ook in deze fase van de inwerkingtreding gaan wij weer workshops geven waarin we beheerders meenemen in de nieuwe content en de beste werkwijze in het beheren van de templates. De eerst ronde plannen we in mei. Daarnaast zal een herhalingsronde plaatsvinden direct na de zomer in september. Waarschijnlijk plannen we ook een derde ronde eind november om de laatste stand van zaken met betrekking tot de Omgevingswet te kunnen afstemmen met beheerders.

Workshops inwerkingtreding Omgevingswet: Ronde 1 Templates Omgevingswet Inhoud: opbouw templates, beschikbaar stellen templates en best practice beheer van templates Locatie: Online Datum: medio mei uitnodigingen volgen nog Dag en tijdstip: Ma, Wo en Do van 10:00 tot 11:30 ochtendsessie en 13:00 tot 14:30 middagsessies

Ronde 2 Herhaling Templates Omgevingswet Inhoud: Herhaling van ronde 1 en een update in de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de omgevingswet Locatie: Online Datum: medio september uitnodigingen volgen nog Dag en tijdstip: Ma, Wo en Do van 10:00 tot 10:30 ochtendsessie en 13:00 tot 14:30 middagsessies

Binnenkort kan je de eerste uitnodiging voor workshopsessie 1 verwachten.

Gebruikersdag In juli organiseren we 3 gebruikersdagen. Eén centraal in het Noorden van Nederland voor de regio Drente, Friesland en Groningen, één in Midden-Nederland voor de regio West-, Midden- en Oost-Nederland) en één in het Zuiden voor de regio’s Zeeland, Brabant en Limburg. Voor de gebruikersdagen nodigen we beheerders uit en mag je ook een aantal geïnteresseerden collega's meenemen (maximaal 5 per klant).

Individuele overleggen en voorbereiding Naast alle gezamenlijke bijeenkomsten blijven we natuurlijk ook de normale voortgangsoverleggen voeren en nemen we contact op met iedere beheerder om specifieke vragen en wensen af te stemmen.

Vragen of opmerkingen? Heb je nog andere vragen over Digitale Checklisten en de Omgevingswet? Neem dan contact op met je accountmanager of bel onze servicedesk. We helpen je graag verder.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.