Hoorn publiceert eerste vragenboom op het DSO

Gemeente Hoorn DSO

Gemeente Hoorn plaatst zijn eerste slimme vragenboom op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Onder toeziend oog van alle Omgevingswet scrumteams van de gemeente Hoorn liet Eddy Steenmeijer zien hoe je vanuit Digitale Checklisten met een druk op de knop vragenbomen eenvoudig naar het DSO stuurt. Hiermee zet gemeente Hoorn weer een grote stap richting een succesvolle implementatie van de Omgevingswet.

Op 1 januari 2021 treedt de Omgevingswet in werking. Een van de belangrijke aspecten van de nieuwe wet is eenvoudige digitale toegang voor burgers en bedrijven. Het zogenaamde Digitaal Stelsel Omgevingsrecht (DSO) laat iedereen eenvoudig zien wat waar mogelijk is en of een vergunning of melding nodig is om een activiteit uit te voeren. Hiervoor stellen gemeenten slimme vragenbomen op. Deze vragenbomen, officieel Standaard Toepasbare Regels of STTR, helpen burgers en bedrijven te beoordelen of bijvoorbeeld een dakkapel of een uitbreiding van bedrijfsactiviteiten mogelijk is.

En dinsdag 10 maart was het zover. In een goed gevulde raadzaal van de gemeente Hoorn, publiceerde de gemeente de eerste STTR op het DSO. “Met de publicatie van onze eerste STTR zetten we een grote stap richting de Omgevingswet”, zegt een trotse Ronald Stöcker, Teammanager juridisch en administratief.

Met de publicatie van onze eerste STTR zetten we een grote stap richting de Omgevingswet.

Scrummaster Eddy Timmer legt uit hoe het vervolg van het implementatietraject eruit ziet. Het opstellen en publiceren van de toepasbare regels is de verantwoordelijkheid van het scrumteam Van Buiten naar Binnen, aldus Timmer. Het team werkt de aankomende maanden alle benodigde toepasbare regels uit en publiceert deze op het DSO. Volgens de scrummaster staan eind september alle afgesproken vragenbomen klaar.

Eddy Steenmeijer, een van de Omgevingswet-specialisten van Digitale Checklisten, is lid van het scrumteam en helpt Hoorn met het opstellen en publiceren van de toepasbare regels. Steenmeijer vertelt wat het belangrijkste is bij het maken van de toepasbare regels. “Voordat we beginnen wijs ik betrokken personen er altijd op dat het bij het maken van vragenbomen niet draait om de techniek, maar om de inhoud”, aldus Steenmeijer. “De technische complexiteit lost onze applicatie op en onze bibliotheek met toepasbare regels zorgt ervoor dat de basis al klaar staat”, aldus Steenmeijer. De specialisten bij de gemeente zorgen vervolgens voor een inhoudelijke toets en passen de toepasbare regels waar nodig aan. “Een druk op de knop doet de rest”, legt de specialist tot slot uit.

Het gaat niet om techniek, maar om de inhoud.

De succesvolle scrum aanpak zorgt ervoor dat gemeente Hoorn op tijd klaar is voor de Omgevingswet!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.

Deze site gebruikt cookies om de site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.