ICT en de Omgevingswet

Een van de vereisten voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet is het landelijk digitaal stelsel. Deze moet eind 2020 klaar zijn. Uit de Monitor Invoering Omgevingswet van september 2019 blijkt dat net iets meer dan een derde van de gemeenten zijn gestart met het aanpassen en/of aanschaffen van software voor het opstellen, wijzigen en publiceren van omgevingsdocumenten. Hieronder meer over het DSO en over hoe Digitale Checklist jouw organisatie hiermee helpen.

Het Omgevingsloket Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet komt alle informatie over de fysieke leefomgeving op één digitaal platform samen: het Omgevingsloket. Deze is onderdeel van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Zo kunnen burgers en bedrijven straks met een druk op de knop alle regels zien die van toepassing zijn op een bepaald gebied.

Vergunningaanvragen Vanaf 1 januari 2021 zijn gemeenten verplicht vergunningsaanvragen of meldingen digitaal te ontvangen. Hiervoor moeten gemeenten hun eigen systeem koppelen aan het DSO. Het koppelen van systemen kan veel tijd kosten. Zo kan worden gekozen om een pilot te doen met de huidige leverancier, maar ook kan worden gekeken naar nieuwe opties. Deze aanbestedingen kosten vaak veel tijd.

‘Pre-omgeving’ De gemeenten moeten uiteindelijk ook hun plansoftware koppelen aan het DSO. Dit voor het nieuwe ruimtelijk plan bij de Omgevingswet: het omgevingsplan. Het is zaak dat gemeenten zo snel mogelijk aansluiting vinden bij de pre-omgeving, dan is er nog genoeg tijd om alles goed te testen. Zo komen ze niet in tijdnood voor de deadline van 1 januari 2021.

Digitale Checklisten beschikt over een app om eenvoudig een vragenboom te maken voor alle lokale regels. Deze vragenboom publiceer je met één druk op de knop op het DSO en de eigen website. Door middel van de vragenboomstructuur kunnen aanvragen en meldingen veel efficiënter verlopen. Zo komen alleen de relevante vragen tevoorschijn die op uw melding of aanvraag van toepassing zijn. Digitale Checklisten is al een expert op het gebied van vragenbomen.

Voor meer informatie over deze app en de pre-omgeving kunt u contact opnemen met een van onze accountmanagers of met de servicedesk.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.