Nederland introduceert Wet Goed Verhuurderschap om huurders te beschermen
In Nederland staat de bescherming van huurders centraal in het huurrecht voor zowel woningen als bedrijfsruimtes. Voorheen werd er slechts gebruikgemaakt van de officiële term 'goed huurderschap', zoals vastgelegd in artikel 7:213 BW. Echter, vanaf 1 juli 2023 is de Wet Goed Verhuurderschap van kracht, waarmee gemeenten meer instrumenten hebben om ongewenst verhuurgedrag aan te pakken en de rechten van huurders verder te versterken.
Belangrijke veranderingen De Wet Goed Verhuurderschap richt zich op verschillende aspecten van de huurmarkt en bevat specifieke bepalingen om wenselijk gedrag te voorkomen en te bestrijden. Enkele van de belangrijkste kernpunten van de wet zijn:
- Discriminatie en intimidatie: De wet beoogt discriminatie en intimidatie te voorkomen en tegen te gaan, waardoor een veilige en eerlijke huurmarkt wordt bevorderd.
- Waarborgsom en servicekosten: Om huurders te beschermen tegen financiële uitbuiting, beperkt de wet de waarborgsom tot maximaal twee maanden kale huur en reguleert het de servicekosten.
- Schriftelijke huurovereenkomst: Verhuurders zijn verplicht om de huurovereenkomst schriftelijk vast te leggen, waardoor helderheid en zekerheid worden geboden aan zowel huurder als verhuurder.
- Arbeidsmigranten: De wet bevat specifieke regels om de huisvesting van arbeidsmigranten te verbeteren, zoals aparte vastlegging van de verhuurovereenkomst en informatievoorziening in de taal van voorkeur van de arbeidsmigrant.
- Controle op verhuurvergunning: Verhuurders moeten bij de gemeente controleren of er een verhuurvergunning nodig is, waardoor illegale verhuur wordt tegengegaan.
Handhaving van de wet Vanaf 1 januari 2024 moeten alle gemeenten in Nederland beschikken over een meldpunt voor klachten over ongewenst verhuurgedrag. Handhaving van de wet kan worden geïnitieerd door de huurder, de gemeente of andere overheidsinstanties. Het proces van handhaving omvat een grondig onderzoek, het horen van alle betrokkenen partijen en het opstellen van een handhavingsbesluit.
Zeven algemene regels
Kort gezegd bevat de nieuwe wet zeven algemene regels voor goed verhuurderschap. Geen discriminatie, geen intimidatie, maximale waarborgsom, schriftelijke huurovereenkomst is verplicht, informatievoorziening, servicekosten conform Burgerlijk Wetboek en geen dubbele bemiddelingskosten in rekening brengen.
Digitale checklisten voor gemeenten In het streven naar een rechtvaardige en evenwichtige huurmarkt zet Nederland met de Wet Goed Verhuurderschap een belangrijke stap. Gemeenten spelen een cruciale rol bij het handhaven van de ze wet en het waarborgen van de rechten van huurders.
Om gemeenten te ondersteunen bij de handhaving heeft Digitale Checklisten een basischecklist opgesteld voor de zeven kernpunten van goed verhuurderschap. Deze checklist kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke gemeente.
Meer informatie Mocht je vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande, neem dan contact op met je accountmanager of de servicedesk via info@digitalechecklisten.nl / 020 3032052. Heb jij in je werkzaamheden te maken met de Wet Goed Verhuurderschap, neem dan contact op met DC voor een introductie