Nieuw: de AI Act!

Het Europees Parlement heeft de AI Verordening aangenomen, ook bekend als de AI Act, die het gebruik van Kunstmatige Intelligentie (AI) in de EU reguleert. Deze verordening is de allereerste wetgeving op dit gebied, wat haar bijzonder maakt. Lees verder om te ontdekken wat deze nieuwe wetgeving in de toekomst zal reguleren, met welk doel en welke organisaties binnen haar werkingsgebied vallen!

AI Afbeelding

Het doel van de verordening Het doel van de AI Verordening is ervoor te zorgen dat AI-systemen die in de EU worden gebruikt, veilig, transparant, traceerbaar, niet-discriminerend en milieuvriendelijk zijn. Het Europees Parlement is van mening dat AI-systemen nooit volledig geautomatiseerd mogen zijn en pleit voor een universele definitie van het begrip Kunstmatige Intelligentie.

De nieuwe regelgeving bevat verschillende regels die zijn afgestemd op het risico van de toepassing van AI. AI-systemen met een onaanvaardbaar risico, zoals cognitieve gedragsmanipulatie, sociale scoring en biometrische identificatie, zullen door de verordening worden verboden.

Daarnaast richt de verordening zich op AI-systemen die een hoog risico met zich meebrengen en mogelijk een negatief effect hebben op veiligheid of grondrechten. Deze systemen moeten worden geregistreerd in een Europese databank, waarbij bijvoorbeeld AI-ondersteuning van rechterlijke instanties bij het interpreteren van feiten en toepassing van het recht als voorbeeld wordt genoemd. Deze systemen worden gedurende hun levensduur gevolgd en burgers kunnen klachten indienen bij de aangewezen instanties.

Advies voor organisaties met AI besluitvormingsprocessen Maakt de organisatie waar jij werkzaam bent gebruik van kunstmatige intelligentie in bepaalde besluitvormingsprocessen? Ook als het gebruik van artificiële intelligentie geen hoog risico met zich meebrengt en buiten de reikwijdte van de AI Act valt, adviseert het Europees Parlement alsnog de vrijwillige gedragscodes te volgen. Deze gedragscodes bieden technische oplossingen voor hoe een AI-systeem aan de eisen kan voldoen, afhankelijk van het beoogde doel.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.

Deze site gebruikt cookies om de site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.