Nieuwe regels plastic wegwerpproducten: SUP-wetgeving

In een poging om de toenemende milieuproblemen aan te pakken, introduceerde de overheid de langverwachte Single-Use Plastics (SUP)-wetgeving. Met deze nieuwe regeling probeert de overheid de impact van plastic wegwerpproducten op het milieu te verminderen. Het verbod op plastic wegwerpproducten zal een wezenlijke verschuiving teweegbrengen in de manier waarop we plastic gebruiken en weggooien. Op deze manier kunnen we de afvalberg verkleinen en een duurzamere toekomst waarborgen. Ben je benieuwd hoe Digitale Checklisten omgaat met deze nieuwe wetgeving? Lees dan verder!

trash scene3 png

Grote gevolgen milieu Voorheen gebruikten consumenten plastic wegwerpproducten zoals rietjes, roerstaafjes, en wegwerpbestek op grote schaal en gooiden het na eenmalig gebruik weg. Dit draagt bij aan de groeiende plasticvervuiling wereldwijd. Deze producten eindigen vaak in onze oceanen en leiden tot ernstige gevolgen voor het mariene leven en ecosystemen.

SUP-wetgeving Met de invoering van de SUP-wetgeving is er een belangrijke verandering opgetreden. De nieuwe regeling verbiedt het gebruik van diverse plastic wegwerpproducten, waardoor de vraag naar deze schadelijke items afneemt. Het doel is de stimulatie van en aansporing tot herbruikbare en composteerbare alternatieven. Zo kunnen consumenten milieuvriendelijkere keuzes maken. Als gevolg hiervan betalen consumenten een extra toeslag voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic als ze eten afhalen of laten bezorgen. Vanaf 1 januari 2024 komt er ook een extra toeslag op plastic wegwerpproducten bij consumptie op locatie.

Een opmerkelijke aspect van de SUP-wetgeving is de invoering van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Dit houdt in dat fabrikanten nu verantwoordelijk worden gesteld voor de gevolgen van hun plastic producten op het milieu. Zo worden ze aangemoedigd om duurzamere materialen en verpakkingsmethoden te gebruiken.

De regels voor wegwerpplastic staan in het besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik, de ministeriƫle regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik en het besluit verpakkingen. Deze maatregelen komen voort uit de SUP-regeling. Hierdoor wordt het proces van de implementatie van de SUP-wetgeving gestroomlijnd.

De belangrijkste maatregelen op een rij Sinds 3 juli 2021, is er een verbod van kracht op de verkoop van specifieke plastic wegwerpartikelen. Vanaf 1 juli 2023, is het statiegeld op plastic flessen en soortgelijke items verhoogd, en het is nu verplicht voor plastic producten om te zijn voorzien van een logo. Vanaf 2024 moeten horecagelegenheden herbruikbaar servies gebruiken, zijn de doppen aan plastic verpakkingen vastgemaakt, moeten PET-flessen vanaf 2025 voor minstens 25% uit gerecycled plastic bestaan, en zal de overheid de consument beter informeren over herbruikbare alternatieven voor wegwerpplastic.

Meer informatie Mocht je vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande, neem dan contact op met je accountmanager of de servicedesk via info@digitalechecklisten.nl / 020 3032052.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.

Deze site gebruikt cookies om de site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.