Nieuwe wet voor zelfrijdende auto's

Op 1 juli 2019 is de “Experimentele wet op zelfrijdende voertuigen” ingegaan. Vanaf 2015 was het al mogelijk om zelfrijdende auto’s te testen, maar tot nu toe moest er altijd een bestuurder in het voertuig aanwezig zijn. Deze nieuwe wet maakt het mogelijk om zelfrijdende voertuigen te testen, waarbij de bestuurder op afstand is. Dit doet de Nederlandse overheid door de Wegenverkeerswet aan te passen. Zelfrijdende auto’s kunnen de verkeersveiligheid bevorderen, zorgen voor minder files, minder ongelukken en een lager brandstofverbruik.

Tegenwoordig bestaan er al auto’s met geautomatiseerde functies die de bestuurder ondersteunen. Onder geautomatiseerde functies vallen bijvoorbeeld de parkeerassistentie, het automatisch remmen en de auto binnen de rijbaan houden. Waar de Rijksoverheid heen wil is het volledig automatiseren van de auto, waarbij een bestuurder niet meer nodig is.

Toekomstgericht

Door nu al deze experimenten mogelijk te maken en wet- en regelgeving te ontwikkelen, anticipeert de Rijksoverheid op de toekomst. Het is beter om hier nu vast over na te denken, dan dit te doen als de zelfrijdende voertuigen klaar zijn voor gebruik. De uitkomsten van de experimenten zullen gebruikt worden om te beoordelen of nationale en internationale wetgeving toereikend is om de zelfrijdende voertuigen in de toekomst te accommoderen. In het Verdrag van Wenen staat bijvoorbeeld dat in elk voertuig een bestuurder aanwezig dient te zijn, die zijn handen aan het stuur moet hebben.

Veiligheidseisen en beperkingen

Wel zijn er veiligheidseisen en beperkingen verbonden aan de experimenten. Zo dient de nieuwe technologie eerst op een afgesloten terrein te zijn getest. Een testaanvraag wordt behandelt door de RDW, zij beoordelen vooraf of het testen op een veilige manier kan. Vervolgens bepaalt de RDW samen met de wegbeheerder wat de beste locatie voor de test is, de beste dag, het tijdstip op de dag, de weersomstandigheden en het traject waar het voertuig gaat rijden.

Wanneer?

Wanneer we de zelfrijdende voertuigen op de weg kunnen verwachten en kunnen kopen is onzeker. Het is ook niet zeker dat deze zelfrijdende auto’s er ooit echt komen. Deze ontwikkelingen en experimenten zullen nog jaren gaan duren. Wel is het duidelijk dat de automatische functies sneller zullen doorontwikkelen en op de markt zullen komen. Dit zijn de tussenstappen die uiteindelijk zullen leiden naar de zelfstandig rijdende voertuigen.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.