Pilot Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland

Toen Veiligheidsregio Zaanstreek - Waterland zag wat ze bij de Omgevingsdienst IJmond deden met behulp van onze checklisten, dachten zij: dat willen we ook! VrZW was op zoek naar een nieuwe manier van risicogericht toezicht: toezicht door de inzet van digitaal zelftoezicht bij gebouwen in de lagere risicoklassen op het gebied van brandveiligheid. Het is voor VrZW belangrijk dat zij samen met een leverancier dit project voor zelftoezicht kunnen ontwikkelen en doorontwikkelen. Na een presentatie aan het projectteam van VrZW is besloten een pilot te doen met Digitale Checklisten. Hieronder lees je meer over het project.

USM_DC_omgevingswet_illu3

Checklist VRZW - Zelftoezicht Op basis van een vragenlijst en beeldmateriaal van de VrZW, stelden de specialisten van DC een checklist op waarmee de ondernemers in de regio in de lagere risicoklassen zelftoezicht kunnen uitvoeren. De vragen in de checklist zijn gebaseerd op de regels met betrekking tot brandveiligheid uit het Bouwbesluit. De checklist is begrijpelijk, makkelijk in te vullen en zet direct aan tot het verbeteren van de brandveiligheid. Het is namelijk een heldere vragenlijst met maximaal 13-15 vragen die ook uitleg geeft door middel van duidelijke foto’s. Centraal bij het opstellen van de checklist was tevens het bijhouden van de statistieken en een goede terugkoppeling ter informatievoorziening naar de opdrachtgevers van de VrZW, de gemeenten. Een uitgangspunt is het bijhouden en vertalen van data om inzicht te krijgen in de mate van brandveiligheid en te zorgen voor een goede informatievoorziening naar de betrokken gemeenten.

Feedback van de ondernemers De eerste resultaten zijn zeer positief: de ondernemers vinden de checklist begrijpelijk en overzichtelijk. Een aantal ondernemers heeft al actie ondernomen op basis van de vragen van de digitale checklist. Op basis van de feedback van de ondernemers zijn een aantal kleine wijzigingen in de digitale checklist aangebracht, zoals een ander datumveld en een begeleidende tekst bij een vraag. De afgelopen week is de tweede batch digitale zelftoezichtformulieren verstuurd. Binnenkort zal een evaluatie hierop plaatsvinden!

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande, neem dan contact op met je accountmanager of de servicedesk via info@digitalechecklisten.nl / 020 3032052.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.