Van Inrichting naar Activiteit

Nog even en de nieuwe Omgevingswet is een feit. En met de nieuwe wet verdwijnt het bekende begrip 'inrichting'. Daarvoor in de plaats kijkt de Omgevingswet naar 'activiteiten'. Digitale Checklisten helpt gebruikers in kaart te brengen welke activiteiten bij welke bedrijven plaatsvinden. Hiermee kunnen zij zich goed voorbereiden op de gevolgen van de nieuwe wetgeving.

Inrichting naar activiteit

Met de komst van de Omgevingswet verdwijnt het begrip 'inrichting'. De nieuwe wet zet milieurelevante activiteiten centraal. Om de gevolgen van de nieuwe wet in kaart te brengen bedacht Digitale Checklisten een manier om inzichtelijk te maken welke activiteiten bij welke bedrijven plaatsvinden. Op die manier kunnen gebruikers beoordelen welke gevolgen de Omgevingswet voor hun bedrijvenbestand heeft.

'We bedachten een manier waarop we deze informatie toegankelijk konden maken in de werkvoorraad', vertelt Jacob Mendoza. De hoofdprogrammeur van Digitale Checklisten legt uit dat 'de Werkvoorraad' gebruikers de mogelijkheid biedt om snel te filteren op relevante informatie. ‘Met de kaart zie je direct op welke locatie een activiteit plaatsvindt’, aldus Mendoza.

De contentmanagers van Digitale Checklisten hielpen de programmeurs bij het inventariseren van de enorme hoeveelheid data. Legal counsel Manisha Sabajo vertelt dat ook onder de huidige regelgeving de data van gebruikers al is onderverdeeld in activiteiten. ‘Al onze checklistvragen zijn gecategoriseerd en de vragen voor het Activiteitenbesluit zijn ingedeeld per activiteit’, legt de jurist uit. Samen met de programmeurs bedachten ze vervolgens een manier om deze data eenvoudig toegankelijk te maken voor klanten.

Mendoza schetst hoe zijn team te werk ging. Per bedrijf voeren klanten controles uit met onze checklisten. Voor veel klanten gaat het om tienduizenden checklisten bij duizenden bedrijven. Per bedrijf clusterden Digitale Checklisten de categorieën van checklistvragen die in de loop van de tijd zijn beantwoord. Om het voor klanten zo eenvoudig mogelijk te maken, voegde Mendoza deze informatie in een extra kolom toe aan de 'Werkvoorraad’. Met de nieuwe kolom ‘Categorieën’ kan nu snel worden gefilterd op activiteiten en zien klanten direct welke activiteiten bij welke bedrijven voorkomen. De betreffende bedrijven worden direct op de kaart getoond.

Mendoza vertelt dat je met deze slimme oplossing niet alleen weet welke activiteiten bij welke bedrijven plaatsvinden, maar je ziet ook direct waar deze activiteiten plaatsvinden. ‘Op deze manier kunnen klanten snel duizenden bedrijven en activiteiten doorzoeken en in kaart brengen’, sluit Mendoza af. Een mooi praktijkvoorbeeld van datagedreven werken.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.