Wat heeft kunstmatige intelligentie te bieden?

De opkomst van kunstmatige intelligentie is onstuitbaar. Welke kansen en uitdagingen biedt kunstmatige intelligentie in het domein van toezicht en handhaving?

artificial-intelligence-3382507 1920

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Zij imiteren hierbij het denkvermogen van de mens. In samenhang met Big Data (grote hoeveelheid ongestructureerde informatie) biedt kunstmatige intelligentie vele kansen voor onze samenleving. Het belang van data en data-analyse wordt steeds groter.

Kansen

Waar liggen onze kansen? Allereerst kan kunstmatige intelligentie grote hoeveelheden informatie grondig analyseren. Daarmee kunnen we onder andere risico’s zorgvuldiger inschatten. Met deze informatie kunnen we bijvoorbeeld een toezichtprogramma opstellen. Toezichthouders leggen dan bezoeken af bij die bedrijven en inrichtingen waar de risico's het grootst geacht worden. Zo kunnen er gerichtere en nauwkeurigere controles plaatsvinden. Daarnaast kan kunstmatige intelligentie ook veel efficiëntie bieden. Denk aan het plaatsen van sensoren bij natte koeltorens. Deze sensoren kunnen bijvoorbeeld legionellabacteriën in suppletie- en koelwater meten. Ondertussen kan kunstmatige intelligentie leren wat normale patronen zijn en op die manier direct afwijkingen constateren. Dit zonder menselijke tussenkomst. De verwachting is dat zulke systemen steeds nauwkeuriger zullen zijn naarmate ze meer toegang hebben tot de enorme hoeveelheid gegevens.

Uitdagingen

Kunstmatige intelligentie brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo zijn grote hoeveelheden data niet van hoge kwaliteit, zoals inconsistente, corrupte, gedupliceerde of verouderde data. Dit kan leiden tot slechte of verkeerde voorspellingen en uiteindelijk tot onjuiste beslissingen. Goede datamanagement is daarom ontzettend belangrijk. Daarnaast is privacy ook een relevant onderwerp in dit thema. Kunstmatige intelligentie brengt namelijk de nodige privacy-risico’s met zich mee. Dit kan echter bestreden worden door diensten vanaf het begin te ontwerpen met privacy als leidraad. Dit wordt ook wel privacy by design genoemd. Denk bijvoorbeeld aan toegangsbeveiliging, versleuteling en het gescheiden opslaan van data.

Kunstmatige Intelligentie en Digitale Checklisten

Kunstmatige intelligentie kan ons waardevolle nieuwe inzichten bieden, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Vanzelfsprekend is Digitale Checklisten erg geïnteresseerd in deze (nieuwe) technologische ontwikkeling. Zo beschikken wij al over een uitgebreid protocol omtrent het toetsen van software aan de Europese Ethische Richtlijn voor Kunstmatige Intelligentie. Daarnaast proberen wij alle technologische ontwikkelingen op de voet te volgen, zodat wij content op dit gebied alsmaar kunnen verbeteren en vergroten.

Vragen

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande, neem dan contact op met je accountmanager of de servicedesk via info@digitalechecklisten.nl / 020 3032052.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.

Deze site gebruikt cookies om de site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.