EML Checklisten in DC: een update

In een voorgaand artikel gingen wij in op de actualisatie van de erkende maatregelenlijst en de nieuwe templates die daaruit voortvloeiden. In dit artikel geven wij een update over de EML. Welke EML checklisten zijn beschikbaar in Digitale Checklisten? Waar werken onze contentmanagers momenteel aan?

EML

Nieuwe systematiek EML Voordat we ingaan op de templates staan wij kort stil bij de systematiek van de EML. In de publicatie van de EML legt de wetgever de benadering uit:

Om in de toekomst aan te sluiten bij de systematiek van de Omgevingswet is er voor gekozen de bedrijfstak specifieke indeling van de EML, zoals die gehanteerd werd in de EML die tussen 1 april 2019 en 1 juli 2023 van toepassing was, los te laten. Er is één lijst opgesteld met drie onderdelen. De onderdelen zijn gericht op faciliteitgebonden maatregelen, procesgebonden maatregelen en gebouwgebonden maatregelen.

EML templates in Digitale Checklisten Op basis van het voorgaande zetten wij diverse templates voor je klaar. Voor elk onderdeel (gebouwen, faciliteiten en processen) is een afzonderlijke checklist beschikbaar. Binnen deze checklisten kun je, door middel van handige vragenbomen, kiezen uit verschillende categorieën. Elke categorie behelst een specifieke situatie en bevat de daarvoor relevante erkende maatregelen. Op basis van de situatie bepaal jezelf welke categorieën van toepassing zijn. Heb je bijvoorbeeld een bedrijfsrestaurant binnen het gebouw? Dan kies je binnen de checklist "Faciliteiten" de categorie "Keukenapparatuur". De relevante maatregelen komen vervolgens in beeld. Tot slot beschikken wij over een checklist met alle onderdelen en daarmee alle erkende maatregelen.

Hieronder zie je een tabel met de drie onderdelen en de bijbehorende categorieën.

Gebouwen Faciliteiten Processen
Gebouwbeheer/EBS Perslucht Spuitcabine
Isolatie van de schil Stoom Procesbaden
Ruimteverwarming Productkoeling Aandrijvingen
Ruimtekoeling ICT/Serverruimte Procesapparatuur
Ruimteventilatie Roltrap Proceswarmte
Binnenverlichting Keukenapparatuur Proceskoeling
Buitenverlichting Zwembad Datacenter
Warm tapwater Zonnepanelen Drogen
Stroomvoorziening Agrarische processen

De hiervoor genoemde checklisten zijn gedeeld met alle beheerders.

Branche-specifieke templates Naast de 'algemene' checklisten heeft Digitale Checklisten ook branche-specifieke checklisten. Bij de ontwikkeling van deze checklisten volgden wij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij uploadden de nieuwe EML vergelijken met de 19 bedrijfstakken uit de vorige EML op hun website. Toch ontstond er verwarring, omdat niet alle maatregelen van de geselecteerde categorieën binnen deze checklisten verschenen. Zo blijkt uit de geüploade bestanden van de RVO dat zij de relevante maatregelen eerst per branche en vervolgens per categorie hebben geselecteerd. Dit resulteerde in onvolledige categorieën in de branche-specifieke checklisten. Uit meerdere gesprekken blijkt dat er behoefte is aan branche-specifieke checklisten met de relevante categorieën en de volledige set aan bijbehorende erkende maatregelen. Momenteel zijn wij druk bezig met het ontwikkelen van deze checklisten om de controle van de energiebesparende maatregelen nog eenvoudiger en efficiënter te maken. Houd de website daarom goed in de gaten voor meer informatie!

Glastuinbouw Tot slot lichten wij kort de ontwikkelingen omtrent glastuinbouw toe. Op 30 juni 2023 is de EML voor de glastuinbouw in de Staatscourant gepubliceerd. Voor deze sector geldt een verlaagd belastingtarief voor aardgas. Daarnaast zijn er specifieke maatregelen voor deze sector op de gebouwen- en processenlijsten opgenomen. We hebben goed nieuws: de erkende maatregelenlijst voor glastuinbouw staan in Digitale Checklisten! Deze checklisten hebben eenzelfde indeling als de hiervoor besproken 'algemene' EML checklisten. Wil je gebruik maken van de erkende maatregelen voor glastuinbouw? Neem gerust contact met ons op zodat we jou kunnen koppelen aan de juiste checklisten.

Hieronder zie je een tabel met de drie onderdelen en de bijbehorende categorieën voor glastuinbouw.

Gebouwen Faciliteiten Processen
Energiebeheersysteem Perslucht Drogen
Isolatie van de schil Stoom Procesapparatuur
Ruimteverwarming Aandrijvingen Proceswarmte
Ruimtekoeling Productkoeling Glastuinbouw
Ruimteventilatie Grootkeukenapparatuur
Binnenverlichting Terreinverlichting
Buitenverlichting Serverruimte
Zonnepanelen Zonnepanelen
Tuinbouwkassen

Vragen of opmerkingen? Mocht je vragen hebben naar aanleiding van het bovenstaande, neem dan contact op met je accountmanager of de servicedesk via info@digitalechecklisten.nl / 020 3032052.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.

Deze site gebruikt cookies om de site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag. Als je deze site gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.